Conflict met compagnon(s) – juridisch advies

Helaas lopen zakelijke samenwerkingen af en toe spaak. Vol goede moed begon u met elkaar als ondernemers een bedrijf maar na enige tijd blijkt uw visie te verschillen van die van uw compagnon(s). Wat moet u doen om een conflict met compagnon,  uw vennoot, mede-aandeelhouder of medebestuurder te voorkomen of op te lossen?

Compagnon als blok aan uw been

Onthoud dat zelfs in de beste huwelijken irritatie en ruzie voorkomt. Niet elk verschil van inzicht tussen maten/ vennoten is meteen een onverenigbaarheid van karakters of een juridisch conflict tussen aandeelhouders. Verschillen kunnen ook een aanvulling zijn. Met een goed gesprek zijn al veel rechtszaken voorkomen.

Soms is de situatie echter uitzichtloos en kan ieder beter zijns weegs gaan. U bent immers niet voor uzelf begonnen om uw dagen in voortdurend overleg te slijten. Het loont om vroegtijdig juridisch advies in te winnen over de juridische mogelijkheden bij beëindiging van de samenwerking.

Wanneer een conflict dreigt

Woorden worden in de rechtszaal op een goudschaaltje gewogen. Bezint eer ge aan een boze e-mail aan uw compagnon begint. Anderzijds moeten overtredingen van contracten in een rechtszaak wel kunnen worden bewezen. Advies op maat van een gespecialiseerd advocaat ondernemingsrecht is dus vereist.

Relevante juridische vragen
Relevante juridische vragen bij ontvlechting zijn:
1. Hoe en vooral tegen welke prijs moeten de aandelen in de b.v. worden overgedragen?
2. Wat is de inbreng van de vennoten geweest?
3. Wat is de huidige waarde van de onderneming?
4. Wie mag de onderneming voortzetten?
5. Geldt er een concurrentiebeding of relatiebeding?
6. Wie mag de klanten benaderen?
7. Wanneer moet u zich laten uitschrijven uit het handelsregister?
8. Wie is/ wordt eigenaar van de websites?
9. Moet een rechtszaak worden gevoerd of is bijvoorbeeld mediation (bemiddeling door een onafhankelijke derde) de aangewezen weg?

Aandeelhoudersgeschil in een b.v.

Een van de belangrijkste geschilpunten is natuurlijk de prijs die voor de aandelen van de vertrekkende aandeelhouder moet worden betaald.

Bij een b.v. kunt u uw aandelen niet aan een andere partij verkopen zonder dat u de aandelen eerst aan uw mede-aandeelhouder hebt aangeboden. In de wet en statuten staat hoe u uw aandelen moet aanbieden. Bied uw aandelen niet aan voordat u degelijk juridisch advies hebt ingewonnen over de kansen en risico’s. Wellicht zijn er voor u veel betere oplossingen dan het aanbieden van uw aandelen.

Voor zover u de helft of meer van de (stemgerichtigde) aandelen bezit, is het van groot belang dat u zich niet laat verleiden tot verkoop van een deel van de aandelen. Als minderheidsaandeelhouder hebt u een positie die volgens de vakliteratuur ‘niet te benijden’ is. Een dergelijke tussenoplossing kan op de lange termijn zeer nadelig uitpakken.

Praktische tips of juridisch advies?

Advocatenkantoor Both begeleidt ondernemers (aandeelhouders, bestuurders, compagnons) bij het voorkomen van onoverbrugbare samenwerkingsproblemen en bij het beëindigen van de samenwerking in een b.v./ n.v./ v.o.f. /c.v. /maatschap / stichting. Met preventief advies zijn al veel vaak kostbare conflicten voorkomen.

Wilt u praktische tips om escalatie te voorkomen of hebt u dringend behoefte aan juridisch advies? Advocatenkantoor Both is u graag van dienst.

Anderen over Advocatenkantoor Both:

– “Dank voor de geweldig vriendelijke en deskundige juridische bijstand”

Een vakkundig advocaat, sympathiek, prettig in de omgang en meedenkend. Ik kon met een gerust hart alles uit handen geven, wat ik als zeer prettig ervaren heb. Koen heeft zich hard gemaakt voor mijn belangen, wat hem zeer goed gelukt is. Waarvoor mijn dank!”

– “Ik wil u graag bedanken voor uw inzet en uw hulp bij het oplossen van mijn zaak. U heeft de zaak met succes afgerond. Op de eerste dag dat ik bij u ben geweest, wist ik al dat ik op het juiste adres was. U heeft mij telkens de juiste vragen gesteld. U bent nuchter, praktisch, respectvol en kunt heel goed argumenten schriftelijk verwoorden en formuleren. Daarom adviseer ik iedereen om Koen Both als advocaat in te schakelen voor een goed resultaat.”

Lees meer referenties

    Wilt u juridisch advies?

    Uw vraag:

    Naam:

    Telefoonnummer:

    Email: